Periaatteessa kuka tahansa voi hakea lainaa 24 tuntia vuorokaudessa. Kulutusluottoja voi nimittäin hakea verkossa monien luotettavien ja turvallisten lainapalveluiden kautta. Lainahakemuksen voi hoitaa netissä alusta loppuun, eikä lainanhakijan koskaan tarvitse käydä paikan päällä pankissa. Kunhan perusasiat ovat kunnossa, voi lainaa saada netissä jopa tunneissa!

Nopeaa lainaa saadaan verkossa edelleen, vaikka sanan varsinaisessa merkityksessä Suomessa ei enää tarjota pikavippejä. Tiukennetun lainsäädännön myötä pienistäkään lainoista ei nimittäin saa kiskoa mitä tahansa korkoa. Siksi varsinaisista pikavipeistä on siirrytty kohtuuhintaisempiin lainoihin sekä pidempiin takaisinmaksuaikoihin.

Nopeinpikalaina haluaa kirjaimellisesta olla markkinoiden nopein ja helpoin lainapalvelu, ja haluamme tehdä lainan hakemisesta kuluttajan näkulmasta mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista. Siksi kerromme, että lainaa voi kirjaimellisesti hakea 24 tuntia vuorokaudessa. Samalla kannatamme kuitenkin vastuullista toimintaa, eikä lainaa koskaan saa tililleen esimerkiksi yöaikaan. Päiväsaikaan haetun lainan kohdalla rahat saa tililleen parhaimmillaan muutamassa tunnissa, ja yöllä jätettyyn hakemukseen vastataan yleensä jo seuraavana aamuna. Lainatarjouksen hyväksymisestä päättää lopulta aina lainanhakija.

Miksi ottaa vakuudetonta lainaa?

Laina on parhaimmillaan tuomassa turvaa ja helpotusta tiukassa elämäntilanteessa. Yleensä lainan ottaminen kuuluu osaksi elämää, eikä siinä sinällään ole mitään ihmeellista. Monelle lainan ottaminen tulee ajankohtaiseksi opiskeluaikana, jolloin otetaan opintolainaa. Toisaalta omaan ensimmäiseen kotiin muuttamisen yhteydessä saatetaan ottaa kulutusluottoa esimerkiksi äänentoistojärjestelmän ostamiseen. Myöhemmin mukaan tulee helposti asuntolaina sekä autolaina, ja kulutusluottoja voidaan ottaa pitkin elämää erilaisten hankintojen rahoittamiseksi.

Elämän varrella tulee siis usein monenlaisia tilanteita, joissa lainarahan hakeminen on välttämättömyys. Yhä useammalla suomalaisella ei ole enää riittävästi säästöjä, joten lainarahalle on yhä enemmän tarvetta jopa ihan tavallisen hankintojen kohdalla. Ennen lainaa saattoi saada vain pankista, jolloin pankki saattoi vaatia monenlaisia perusteluita lainan myötämiselle. Lisäksi tällöin puhuttiin yleensä vakuudellisesta lainasta, joka vaati lainanottajalta käytännössä vakuutta, kuten asuntoa tai kesämökkiä, lainan turvaksi tai erillistä takaajaa, joka voisi pahimmissa tapauksessa joutua lainan maksumieheksi.

Vakuudettomat lainat ovat monin tavoin haastaneet vakuudelliset luotot. Vakuudellisen luoton hakeminen on edelleen hieman kankeampi prosessi. Sen vuoksi esimerkiksi joustoluotot ja muut vakuudettomat lainat ovat niin suosittuja.

Vakuudeton laina onkin lähes kaikkien ulottivilla, joilla on säännölliset tulot ja kunnossa olevat luottotiedot. Helppoudestaan huolimatta kulutusluottoja myönnetään ainoastaan maksukykyisille henkilöille. Lainan myöntäjät ovat Suomessa vastuullisia toimijoita ja joutuvat aina toimimaan Suomen tiukan lainsäädännön mukaisesti.

Nopeinpikalaina tukee ainoastaan luotettavia lainantarjojia. Kannattaa kuitenkin huomata, että suomalaisten rahoituslaitosten lisäksi Suomen markkinoilla on monia pohjoismaalaisia rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat lainaa erittäin kilpailukykyisin hinnoin. Aina kotimainen ei ole se paras hinnoiltaan, mutta otitpa lainaa sitten kenen kautta tahansa, toimivat rahoituslaitokset aina Suomen lain alasina. Säännöt ovat kuluttajan kannalta samat, ja tiukentunut korkolaki estää lainan kulujen karkaamista käsistä.

Lainan takaisinmaksu

Kannattaa aina muistaa, että laina tulee maksaa takaisin täysimittaisesti sovitussa maksuaikataulussa. Vaikka lainan ottaminen olisi kuinka helppoa tahansa, niin suinpäin lainaa ei kuitenkaan kannata ottaa. Lisäksi takaisinmaksusuunnitelma tulee tehdä mahdollisimman realistisella tavalla. Maksusuunnitelmaa voi usein myöhemmin muuttaa ja lainanmaksusta on mahdollista pitää lyhennysvapaita kuukausia, mutta periaatteessa takaisinmaksusuunnitelmaan tulee kuitenkin sitoutua.

Kuten sanottu, lainoihin saa nykyisin jopa todella pitkiä takaisinmaksuaikoja. Kuluja on silti hyvä seurata ja arvioida ennen lainan ottamista: liian pitkällä takaisinmaksuajallla lainan korot nimittäin helposti nousevat turhan korkeiksi. Pitkä takaisinmaksuaika saattaa siis nostaa lainan kokonaishintaa, mutta toisaalta joskus oma elämän tilanne yksinkertaisesti vaatii pitkää takaisinmaksuaikaa. Oma taloudellinen taakka saattaa olla kevyempi pidemmällä takaisinmaksuajalla ja monelle tällainen järjestely sopii yksinkertaisesti paremmin. Takaisinmaksuajassa kannattaakin usein lähteä liikkeelle siitä, kuinka paljon lainaa pystytään kuukausittain lyhentämään.

Lainavertailussa lainanottaja pääsee näkemään lainan kaikki kustannukset haluamallaan takaisinmaksuajalla. Näin lainan kustannuksia voidaan verrata realistisesti omaan elämän tilanteeseen sopien. Lainan lopulliset korot ovat kuitenkin aina henkilökohtaisia. Vertailussa hakija saa tarjoukset yleensä suoraan pankeilta, joista näkyy suoraan kaikki lainan todelliset kustannukset.

Kiinnitä huomiota lainan korkoihin

Takaisinmaksuajan ja kuukausittaisten lyhennysten lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota lainan korkoihin. Vertailussa kannattaa silmäillä eroja lainan korkojen välillä, sillä erot saattavat euroissa olla jopa kolme numeroisissa summissa. Lisäksi etenki todellinen vuosikorko kertoo paljon lainan kustannuksista: todellisessa vuosikorossa on mukana lainan kaikki kustannukset. Siihen kuuluu varsinaisen koron lisäksi myös mahdolliset lainanhoitomaksut sekä nostomaksut. Esimerkiksi joustoluoton kohdalla lainan nostoihin liittyvä kustannukset saattavat olla merkittäviä, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Kuten yllä mainittu, lainan lopullinen hinta vaihtelee lainayhtiöittäin, ja korko on aina henkilökohtainen. Voi myös olla, että korko on erilainen kuin se oli viime kerralla, lainaa hakiessa. Oma taloudellinen tilanne sekä maksukyky vaikuttavat lainan korkoon: mitä vahvempi maksukykysi on, sitä paremman koron lainallesi saat. Rahoituslaitokset nimittäin kompensoivat koron avulla rahan lainaamiseen liittyviä riskejä, sillä pääasiassa kulutusluottoihin ei liity minkäänlaisia vakuuksia.

Vakuudellisen lainan kohdalla korot ovat maltillisemmat, mutta monella ei ole mahdollisuuksia vakuuksiin tai toisaalta kaikki eivät halua laittaa esimerkiksi omaa asuntoaan tai kesämökkiään lainan pantiksi. Kulutusluotto on yksinkertaisesi niin helppo ja joustava vakuudettomana, että se on monelle se ykkösvaihtoehto.

Muista aina tehdä lainavertailu

Nykylainoissa on selvästi pidemmät takaisinmaksuajat kuin ennen. Toisaalta tämä on johtanut siihen, että kulutusluottojen lopulliset hinnat saattavat vaihdella paljonkin. Siksi lainoja kannattaa aina verrata, jotta itselleen löytyy kaikista parhain ja myös edullisin lainavaihtoehto.

Nopean ja luotettavan lainavertailun avulla on itse asiassa mahdollista säästää vähintään kymppejä tai jopa satasia koko lainasummasta, eikä vertailun tekemiseen mene kuin muutama minuutti. Voit siis löytää itsellesi kerralla parhaat lainatarjoukset!