Osamaksut ovat nykyisin suosittuja etenkin verkkopalveluissa. Joskus laina saattaa kuitenkin olla parempi ratkaisu ja me Nopeinpikalainalla kerromme miksi: osamaksut saattavat tulla yllättäen kalliiksi ratkaisuksi, ja kaikissa kaupoissa ei välttämättä ole saatavilla osamaksuvaihtoehtoa. Lainan avulla hankinnat voidaan tehdä sieltä, mistä ne kaikista edullisimmin saadaan, eikä laina ole sidottu vain tiettyijen kauppojen palveluihin. Seuraavaksi katsotaan kuitenkin hieman tarkemmin erilaisia rahoitusmahdollisuuksia kuluttajan näkökulmasta niin lainan kuin osamaksunkin kohdalla.

Kannattaako osamaksulla rahoitus?

Yhä useammin isompien hankintojen kohdalla suomalaiset kuluttajat luottavat erilaisiin rahoitusratkaisuihin. Luotolla rahoitetaan niin uusi kodinkone kuin mökkivessan remontti. Osamaksu ei kuitenkaan aina ole mahdollinen. Sen lisäksi osamaksusopimukset saattavat lopulta tulla yllättävän kalliiksi kaikkine kuluineen ja korkoineen. Osamaksuakaan ei siis kannata ottaa ilman, että tutustuu niiden kaikkiin ehtoihin ja sääntöihin huolellisesti. Kulutusluotto voi olla parempi ratkaisu usein siksi, että silloin tuotteen voi maksaa kokonaan kerralla pois. Osamaksusopimuksessa tuote on lopullisesta asiakkaan vasta, kun koko osamaksusopimus on maksettu, mutta lainarahalla tuote on heti asiakkaan oma.

Mikä on osamaksu?

Osamaksu tarkoittaa käytännössä sitä, ettei asiakkaan tarvitse maksaa koko tuotteen hintaa kerralla. Nimensä mukaisesti ostettu tuote tai palvelu maksetaan osissa. Usein asiakas pääsee itse vaikuttamaan siihen, minkä suuruisissa osissa hän osamaksun maksaa kuukausittain. Maksuajat vaihtelevat osamaksuissa, ja joskus voi olla, että niihin liittyy rajoituksia. Tyypillisesti osamaksulla on kuitenkin noin 6–36 kuukauden sopimusaika. Mitä pidempi sopimus, sitä pienempi on kuukausittain maksettava summa. Toisaalta, mitä suuremmissa erissä asiakas maksaa kuukausittaiset maksut, sitä nopeammin osamaksu saatetaan loppuun.

Mitä osamaksulla voidaan maksaa?

Osamaksulla voidaan rahoittaa monenlaisia asioita lainarahan tapaan. Osamaksulla rahoitetaan usein auton osto tai uusi puhelin, minkä lisäksi esimerkiksi netistä ostetut tuotteet voidaan helposti rahoittaa osamaksulla.

Ihan kaikkeen ei osamaksulla kuitenkaan voi ryhtyä. Vaikka yhä useampi palvelu tarjoaa osamaksumahdollisuudet niin esimerkiksi lomamatkoja tai remonttia voidaan harvoin hoitaa osamaksulla. Tällöin voidaan luottaa lainarahaan, joka voidaan hakea periaatteessa mihin tarkoitukseen tahansa. Osamaksu on loistava idea, mutta esimerkiksi remonttialan yritys ei välttämättä halua alkaa myöntämään luottoa asiakkaalleen. Sen sijaan he voivat suositella laadukasta lainapalvelua, jolla remontti saadaan maksettu kerralla pois.

Vaihtoehtoja osamaksulle

Silloin kun osamaksua ei voida soveltaa, on aika miettiä muita vaihtoehtoja. Tämä tulee usein ajankohtaiseksi, sillä harvalla suomalaisella on varaa rahoittaa esimerkiksi usean tuhannen euron ostos kerralla. Sen sijaan, että alettaisiin säästämään omasta palkastaan, jotta ostos voitaisiin tehdä tulevaisuudessa, lainarahalla hankinta voidaan tehdä vaikka heti. Myös kulutusluottojen hinnat vaihtelevat, ja nekin tulee maksaa takaisin korkoineen.

Millaisia vaihtoehtoja osamaksulle on olemassa?

  • Säästäminen: jos hankinta halutaan maksaa kerralla pois, voidaan säästää tarvittava summa, ja tehdä hankinta siinä vaiheessa, kun tarvittava summa on kasassa. Tähän saattaa tosin mennä aikaa, joten maltathan odottaa.
  • Turvaudu luottokorttiin: moni turvaa säännöllisesti luottokorttiin, mutta luottokortilla ei kuitenkaan välttämättä voida rahoittaa kaikista isoimpia hankintoja. Siksi suurempien menojen kohdalla luottokortti ei ole kovin luotettava kumppani.
  • Rahan lainaaminen kaverilta: rahaa voidaan aina yrittää lainata kaverilta, mutta viisaan sanonnan mukaan raha ja ystävyys eivät välttämättä kulje käsi kädessä alkuunkaan.
  • Ota lainaa: jos hermot eivät riitä säästämään tai luottokortin raja ei yksinkertaisesti riitä, voidaan ottaa nopea laina kattamaan kaikki tarvittavat kulut kerralla. Lisäksi kannattaa huomata, että yhteishakijan kanssa lainaa saa helposti suuremmalle summalle.

Valitse joustava kulutusluotto

Kulutusluotto on todella monipuolinen rahoitusratkaisu, koska sen avulla voi rahoittaa hankintoja noin 100–60 000 euron välillä. Rahalla voidaan ostaa esimerkiski uusi pesukone rikkoutuneen tilalle, rahoittaa kylpyhuoneremontti tai ostaa auto.

Kulutusluotto on usein joustavampi vaihtoehto, sillä toisin kuin usein osamaksuissa, lainan maksamisesta voidaan pitää lyhennysvapaita kuukausia tai muuttaa takaisinmaksusuunnitelmaa. Lisäksi kannattaa huomata, että maksuvaikeuksien ilmetessä myyjällä on osamaksusopimuksen kohdalla oikeus pyytää tuote takaisin. Kulutusluoton kohdalla näin ei koskaan käy, ja lainanhakijalla on loistavat mahdollisuudet neuvotella takaisinmaksusuunnitelman muutoksista.

Lopulta rahoitusratkaisun hintaan ja kustannuksiin vaikuttaa paljolti takaisinmaksuaika – molemmissa tapauksissa lainan kustannukset ovat sitä korkeammat, mitä pidempään lainaa maksetaan takaisin. Kulutusluotto ja erilaiset joustoluotot ovat kuitenkin usein se kaikista joustavin ja helpoin ratkaisu.